Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    8. İstanbul Ekonomi Zirvesi: Yapay Zeka ve Ekonomi Teması

    8. İstanbul Ekonomi Zirvesi, yapay zeka ve ekonomi temasını derinlemesine ele alıyor. Alanında uzman konuşmacılarla geleceğin ekonomik dinamiklerini keşfedin. Yenilikçi fikirler ve iş fırsatları için zirveye katılın!

    8. İstanbul Ekonomi Zirvesi, yapay zeka ve ekonomi temasını derinlemesine

    8. İstanbul Ekonomi Zirvesi Başladı

    Hamide HANGÜL tarafından bildirildiği üzere, Türkiye’den ve uluslararası arenadan iş dünyasının önde gelen liderleri, akademisyenler, bürokratlar ve sektör temsilcileri, ‘8. İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde bir araya geldi. Bu yılki etkinlik, ‘Yapay Zeka ve Ekonomi’ ana temasıyla düzenleniyor ve Azerbaycan, ABD, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Hindistan, İsviçre, Danimarka ve Fransa gibi toplamda 20’den fazla ülkeden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Zirveye, 1500’den fazla ziyaretçinin ilgi göstermesi dikkat çekti.

    Zirvede konuşan İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kaan Saltık, yapay zekâ otomasyonunun dünya genelinde mevcut 300 milyon çalışanın yerini alabileceği konusunu gündeme getirdi. Saltık, “Küresel yapay zekâ pazarının büyüklüğü 2023 yılında 515 milyar doları aştı. 2030 yılına gelindiğinde bu rakamın 2 trilyon dolara yükselmesi öngörülüyor. 2000 yılında Türkiye’de yalnızca beş firma yapay zekâ ürünleri geliştirirken, bu sayı 2024 itibarıyla 1195’e çıkacak. Randstad’ın 2024 İnsan Kaynakları Trendleri Raporu’na göre Türkiye’deki kurumların yüzde 37’si yapay zekâ kullanımını destekliyor ve bunu genişletmeyi planlıyor” şeklinde ifadelerde bulundu. Ayrıca, son altı ay içinde yapay zekâ kullananların sayısının yüzde 46 oranında arttığını vurguladı.

    Dijitalleşme ve Turizm

    Zirve kapsamında düzenlenen bir panelde konuşan Euromonitor Seyahat ve Turizm Araştırmaları Bölüm Başkanı Caroline Bremner, dünya turizm sektöründe pandemi sonrası büyük bir toparlanma sürecinin yaşandığını belirtti. Bremner, “Yeni rekorlar kırıyoruz” diyerek sektördeki gelişmelere dikkat çekti. Turizmin dijitalleştiğinin altını çizen Bremner, çevrim içi penetrasyon oranının yüzde 69’a ulaştığını ifade etti ve bu oranın 2029’da yüzde 73’e çıkmasının beklendiğini aktardı. Mobil gezginlerin konfora verdiği önemi vurgulayan Bremner, “Bu mobil gezginlerin yüzde 42’si sesli asistan kullanmaktan memnun. Ayrıca, yüzde 22’si parmağına mikroçip yaptırmayı düşünmektedir” dedi. Dijital çözümlerin en çok Kuzey Amerika ve Yeni Zelanda’da kullanıldığını belirten Bremner, “Çin de oldukça dijitalleşmiş durumda” ifadesini kullandı.

    Gelecek Vizyonu ve İstihdam

    Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi Üyelik ve Birlikler Bölüm Başkanı Adolfo Reyes, pandemiden sonra turizm sektörünün en hızlı toparlandığı ülkelerin Türkiye ve Brezilya olduğunu açıkladı. Konseyin, dünya genelinde 25 bölgede 100’den fazla ülkede politikaları desteklediğini belirten Reyes, Türkiye’nin bu organizasyonda oldukça iyi temsil edildiğini vurguladı. Yapay zekânın bazı meslekleri ortadan kaldıracağına değinen Reyes, gelecek on yılda küresel turizm sektörünün 16 trilyon dolara ulaşacağını kaydederek, “Küresel turizm sektöründe 449 milyon yeni istihdam yaratılacak” açıklamasında bulundu.

    Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Elnur Aliyev ise yapay zekâya yatırım yapmayı stratejik bir hedef olarak belirlediklerini ifade ederek, “2040 yılına kadar yapay zekâ sayesinde 40 milyar dolarlık bir değer üretmeyi hedefliyoruz. Yapay zekâ, verimliliğimizi artıracak ve işgücümüzün istikrarını koruyacaktır” dedi.