Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    2025 Yılı Piyasa Yapıcılığı Başvuruları ve Kriterleri

    2025 yılı piyasa yapıcılığı başvuruları ve kriterleri hakkında detaylı bilgi edinin. Uygulama süreçleri, gerekli belgeler ve değerlendirme kriterleriyle piyasa yapıcılığına adım atmanın yollarını keşfedin.

    2025 yılı piyasa yapıcılığı başvuruları ve kriterleri hakkında detaylı bilgi

    2025 Yılı Piyasa Yapıcılığı Başvuruları

    2025 yılında finansal sisteme yeni katılmayı planlayan bankaların, 20 Aralık 2024 tarihine kadar ilgili Bakanlığa yazılı başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Piyasa yapıcısı olarak seçilebilmek için, aday bankanın bağımsız denetimden geçmiş olması ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna sunulan en son mali tablolarına göre sermaye yeterliliği oranının yüzde 12 seviyesinin altında olmaması zorunludur.

    Bankaların, üçer aylık piyasa yapıcılığı dönemlerinde başvuru yapabilmesi için, aşağıdaki kriterlere uyması beklenmektedir:

    • Birincil piyasada gerçekleştirilen devlet iç borçlanma senedi (DİBS) ihraçlarından yapılan alım tutarının 15 milyar lira‘nın altında olmaması,
    • Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası’ndaki DİBS kesin alım satım işlemleri (kendinden kendine işlemler hariç) ile Borsa İstanbul’a tescil ettirilen işlemlere ilişkin toplam tutarın 40 milyar lira‘yı geçmemesi gerekmektedir.

    2025 yılına ait Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi’nde hak ve yükümlülüklerin değerlendirilmesi sırasında, piyasa yapıcı bankaların Haziran 2024 itibarıyla Kamuyu Aydınlatma Platformu’na bildirdiği konsolide olmayan bilançoları esas alınacaktır. Bu değerlendirme sonucunda, 2025’te geçerli olmak üzere Bakanlık tarafından belirlenen alt ve üst aktif büyüklüklere göre bankalar 4 farklı gruba ayrılmaktadır:

    • Birinci grup bankalar: Aktif büyüklükleri 2,5 trilyon lira‘nın üzerindeki bankalar.
    • İkinci grup bankalar: Aktif büyüklükleri 1,5 trilyon lira ile 2,5 trilyon lira arasında olan bankalar.
    • Üçüncü grup bankalar: Aktif büyüklükleri 750 milyar lira ile 1,5 trilyon lira arasında bulunan bankalar.
    • Dördüncü grup bankalar: Aktif büyüklükleri 750 milyar lira‘nın altındaki bankalar.