Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    2025 Yılı Bütçeleri TBMM Genel Kurulu’nda Kabul Edildi

    2025 yılı bütçeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi. Ekonomi, sosyal hizmetler ve yatırımlar üzerinde önemli etkileri olacak bu bütçeler, ülkenin geleceği için yeni bir dönemi işaret ediyor.

    2025 yılı bütçeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul

    2025 Yılı Bütçeleri Genel Kurulda Kabul Edildi

    Cumhurbaşkanlığı ile bağlı kurumların 2025 yılı bütçeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi. Ardından, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin maddelerinin görüşmelerine geçildi. Genel Kurulda, bütçe üzerindeki konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

    Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a yönelttiği “Ahmet Türk ile barış yemeğine katıldığınıza pişman mısınız?” sorusuna Yılmaz, “Bugün olsa yine giderim, barış yemeğine katılırım. O ailelerin barışması için elimden gelen gayreti sarf ederim. Bu, insani bir görevdir. Bunu siyasi tartışmalara konu etmeyi doğru bulmuyorum. Bir annenin yüreğine su serpebildiysek, ne mutlu bize.” şeklinde yanıt verdi.

    Soru önergelerinin cevaplanmadığına dair eleştiriler üzerine Yılmaz, Cumhurbaşkanlığıyla, bağlı ve ilişkili kuruluşlarla ilgili gelen sorulara kendisinin yanıt verdiğini vurguladı. Yılmaz, “Bir bakanlıkla ilgili müstakil bir soru önergesi geldiğinde, bakanlığın bunu cevaplamasını bekliyorum. Aynı soru hem bana hem bakanlığa gelebiliyor. Karmaşa oluşturmamak ve bilgilerin tek elden ulaşmasını sağlamak adına bu usulü uyguluyoruz.” dedi.

    Asgari Ücret Görüşmeleri

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücretle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Özellikle küçük işletmelerin, emek yoğun işletmelerin ve belli yörelerin üretim gücünü koruma açısından asgari ücretin dengeli bir şekilde gelişmesi oldukça önemlidir.” şeklinde konuştu.

    Meclis’teki bütçe görüşmelerinde Yılmaz’ın gündeminde enflasyonla mücadele de yer aldı. Enflasyonda düşüş seyrinin başladığını belirten Yılmaz, bu kapsamda ekonomik programı kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini ifade etti.

    Cevdet Yılmaz, Suriye’deki Kürtlere yönelik yaklaşımlarının sorulması üzerine, “Suriyeli Kürtlerle PKK’yı birbirinden net bir şekilde ayırıyoruz. Terör örgütlerinin baskısıyla karşı karşıya olan kim olursa olsun buna karşıyız. Suriye’deki Kürtler, o coğrafyanın asli vatandaşlarıdır. Yeni oluşacak Suriye’de, Kürtlerin, terör örgütlerinin baskısından kurtulmuş olarak hak ettikleri şekilde temsil edilmelerini, temel hak ve özgürlüklerini en güzel şekilde yaşamalarını ve refahlarını artırmalarını istiyoruz. Onlar, bizim kardeşlerimizdir; ülkemizdeki Kürt vatandaşlarımızın yakınları ve akrabalarıdır. Dolayısıyla onlara farklı bir bakış açımız olamaz. Ancak Türkiye içinde ve dışında kim olursa olsun terör örgütleriyle mücadelemizi en yoğun şekilde sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

    Eğitim Bütçesi

    Cevdet Yılmaz, milli eğitime ayrılan bütçeye ilişkin gelen soruları yanıtlayarak, “Bu sene de bütçeden en büyük payı Milli Eğitim Bakanlığı almıştır.” dedi. Eğitime gelecek dönemde de destek olmayı sürdüreceklerini vurgulayan Yılmaz, “Yaptığımız bu yatırımlar sayesinde Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) 2023 sonuçlarına göre 4. sınıf fen bilimleri alanında OECD ülkeleri arasında ikinci, Avrupa ülkeleri arasında ise birinci sıraya yerleştik. TIMSS 2023 ortalama 8. sınıf fen bilimleri puanımız da 2019’a göre 15 puan artmıştır.” diye ekledi.

    Yılmaz, “Cumhurbaşkanlığı tasarruf tedbirlerine uyuyor mu?” sorusuna ise, Cumhurbaşkanlığı da dahil olmak üzere tüm kurumların tasarruf tedbirleri kapsamında olduğunu belirtti. Tasarruf konusunda diğer kurumlardan ne bekliyorlarsa Cumhurbaşkanlığından da aynı yaklaşımı beklediklerini ifade eden Yılmaz, “Cumhurbaşkanlığımız, bu ülkenin yönetim yapısının kalbidir. Birçok ulusal ve uluslararası hizmetin yürütüldüğü, yönetim hizmetlerinin yapıldığı bir alandır. Bu nedenle ihtiyaç duyulan alanlarda harcamalar da yapılmaktadır.” şeklinde konuştu.

    Suriyelilerin Ülkelerine Dönüşü

    Cevdet Yılmaz, Suriye’de yeniden inşa süreci, güvenlik, siyasi istikrar, altyapı ve ekonomi oluştukça, Türkiye’de uzun yıllardır misafir ettikleri Suriyelilerin vatanlarına onurlu, güvenli ve gönüllü bir şekilde dönme imkânına kavuşacaklarını ifade etti. Bu dönüşün bir anda gerçekleşmeyeceğini, sürecin etkilerinin zaman içinde görüleceğini vurgulayan Yılmaz, Suriye’de uygun ortamı sağlamanın önemine dikkat çekti.

    “Suriye’ye Dışarıdan Hiçbir Gücün Müdahale Etmesini İstemiyoruz”

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “İsrail’in Golan Tepeleri’ni aşan işgalci eylemlerini son derece tehlikeli ve Suriye’nin istikrarını bozmaya yönelik faaliyetler olarak görüyoruz.” dedi. Suriye’nin terörün yuvalanıp komşu ülkeleri tehdit ettiği bir ülke değil, istikrar üreten bir ülke olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Suriye’deki istikrara, olumlu gelişmelere dışarıdan hiçbir gücün müdahale etmesini istemiyoruz.” ifadelerini kullandı. Yılmaz, aynı zamanda, “İsrail başta olmak üzere hiçbir ülkenin, bu kadar acı çekmiş ve onurlu bir şekilde direnmiş bir halka böyle bir müdahalede bulunma hakkı yoktur. Eylemleri gayrimeşrudur ve tasvip edilmemelidir.” dedi.

    Yılmaz, “Hiçbir yabancı güç, Suriye’nin istikrarını bozucu veya geleceğini inşa etme çabasını tahrip edici bir tutum içine girmemelidir. Bu temennilerimizi Gazze, Batı Şeria ve Filistin halkı için de dile getiriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak Filistin halkının haklı mücadelesinin yanında olmaya devam edeceğiz.” şeklinde sözlerini tamamladı.