Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    2024 Yılı Çiğ Süt Tavsiye Fiyatı ve Sektör Durumu

    2024 yılı çiğ süt tavsiye fiyatları ve sektör durumu hakkında güncel bilgiler edinin. Çiğ süt pazarındaki gelişmeleri, üretim maliyetlerini ve fiyat trendlerini keşfedin.

    2024 yılı çiğ süt tavsiye fiyatları ve sektör durumu hakkında

    Yeni Çiğ Süt Tavsiye Fiyatı ve Sektör Analizi

    Yeni Çiğ Süt Tavsiye Fiyatı ve Sektör Analizi

    Ulusal Süt Konseyi Başkanı Hamit Can, yeni yıldan itibaren çiğ inek sütü için belirlenen tavsiye fiyatının litre başına 17,15 TL olacağını duyurdu. Can, bu yıl uluslararası süt fiyatlarının düşmesiyle birlikte, Türkiye’deki süt fiyatlarının başta Avrupa olmak üzere dünya genelinde yüksek kaldığını ifade ederek, bu durumun ihracat avantajlarını zayıflattığını belirtti. “Süt arzı fazla, ihracat ise sınırlı” diye ekledi.

    Ulusal Süt Konseyi, en son 1 Mayıs 2024 tarihinden geçerli olmak üzere çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatını 14,65 TL olarak belirlemişti. Can, yeni fiyatın çiğ süt üretim maliyetleri çerçevesinde değerlendirildiğini ve “Daha önce aldığımız karar gereği çiğ süt tavsiye fiyatını üçer aylık dönemler halinde değerlendirip gerekli olduğu durumda fiyatı güncelleyeceğiz” dedi.

    Hamit Can, son iki ayda yem fiyatlarındaki artışın, üreticilerin maliyetlerini olumsuz etkilediğini vurgulayarak, “Maliyet farkını ve üreticilerimizin refah payını gözeterek litre başına çiğ süt tavsiye fiyatını net 17,15 TL olarak güncelledik. Süt üreticilerimizin maliyet baskısı altında ezilmemesi için elimizden geleni yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.

    Sektörün Büyüme Performansı

    2024 yılındaki sektör büyümesine dikkat çeken Can, “Resmi verilere göre sektörümüzün 2024 yılının ilk 10 ayında yüzde 10 büyüdüğünü görüyoruz. Süt sanayii tarafından üretilen içme sütü, yoğurt, ayran, peynir ve tereyağı gibi tüm ürünlerde üretimimiz artış gösterdi” dedi.

    Can, süt üretiminin yıl içinde dalgalı bir seyir izlediğini belirterek, “Çiğ sütün arzında yıl içerisinde mevsimsel dalgalanmalar yaşanması normaldir. Ancak bu yıl çiğ süt arzının azalması gereken dönemlerde, beklenen düşüşü göremedik. Ülkemizde süt arzının bol olması, bir anlamda olumlu bir durumdur. Ancak, arzın artması durumunda fiyatların geri çekilebileceği gerçeği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu noktada üreticiyi korumak ve sürdürülebilirliği sağlamak için doğru fiyatların belirlenmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.

    İhracat Sorunları

    Hamit Can, ülke olarak süt ürünleri ihracatının arzu edilen seviyede olmadığını ifade etti. “Geçtiğimiz yıllarda, yakaladığımız fiyat avantajı sayesinde yağsız süttozu ve tereyağı ihracatında önemli miktarlara ulaşmıştık. Ancak bu yıl uluslararası fiyatların düşmesiyle birlikte, Türkiye’deki fiyatlarımız yüksek kaldı ve bu nedenle ihracat avantajımızı kaybettik. Peynir ihracatımız devam etmekte, fakat süttozu gibi çarpan etkisi yüksek ürünlerde ihracatımız önemli ölçüde azaldı” dedi.

    Can, bu durumun yanı sıra asgari ücretin artışı ve yem maliyetlerindeki yükselişin, üreticiler üzerinde maliyet baskısı oluşturabileceğini de sözlerine ekledi. “Bu nedenle fiyat anlamında gerekli tedbirleri aldık” dedi.

    2025 Yılına Dair Umutlar

    Can, yeni yıldaki beklentileri değerlendirirken, “2025 yılından umutluyuz. Çiğ süt arzı anlamında ülkemizin bir sorunu yok ve bu durumun 2025 yılında da devam etmesini bekliyoruz. Çiğ süt arzı karşısında yeterli talep olmadığı sürece, Et ve Süt Kurumu’nun piyasayı düzenlemesi oldukça önemlidir. Ayrıca, 2024 yılının ilk 10 aylık döneminde süt ürünleri ihracatımız yüzde 22 oranında artış göstermiştir. Uluslararası piyasalardaki emtia fiyatlarının elverdiği ölçüde, yeni yılda da ihracatımızın artmaya devam etmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.